Wetenschap en techniek

Wetenschap en Techniek

Sinds de zomervakantie zijn we in de groepen 5 t/m 8 gestart met een circuit.
Een van de vakken is wetenschap en techniek.
Hieronder willen we laten zien wat we zoal gedaan hebben in de afgelopen paar maanden.

In groep 5 starten we met het onderwerp katrollen en takels. We takelen dingen omhoog en bouwen met lego. Daarna staat elektriciteit op het programma. We maken een stroomkring met een echte schakelaar. Dit alles wordt in een melkpak een pietenhuisje, met pakjes en pieten.

In groep 6 bouwen we van papier bruggen. De sterkste brug kan wel 20 boeken dragen. Een hele stevige constructie dus.
Daarna is de luchtdruk aan de beurt. We maken met twee spuitjes en een stukje slang ertussen een pietje uit de schoorsteen.

groep 6                                                       groep 7

In groep 7 zijn we gestart met een les over het ontstaan van de animatie. We maken er zelf een met heel veel papiertjes achter elkaar met hetzelfde figuurtje erop.
Daarna gaan ook zij aan de slag met elektriciteit. Ze maken een stroomkring met schakelaar en dat alles in een melkpak wordt een kersthuisje.

In groep 8 beginnen met zonne-energie. We maken in een glazen pot een zonnecel met zwart en wit papier…..gelukkig schijnt de zon en werkt de cel ook.
Daarna gaan ze aan de slag met een kerstboom met ledverlichting. Dit is een bouwpakket wat ze helemaal zelf in elkaar moeten zetten. Het is een hele klus maar het resultaat is super!

groep 81                                   groep 8

Het volgende onderwerp wordt oude, kapotte apparaten uit elkaar halen en met onderdelen ervan weer iets nieuws maken bij het vak CUVO ( culturele vorming).

Sinds vorig jaar zijn we gestart met ouders die een beroep hebben met een technische inslag. Sommige groepen gaan op locatie kijken en andere groepen krijgen de ouder in de klas.
Groep 5 bezoekt de brandweer in Den Haag.
Groep 6 gaat programmeren in de klas.
Groep 7 ervaart hoe een sleepboot in Rotterdam werkt met een VR.
Groep 8 hoort in de klas alles over aardolie en aardgas en zij mogen ook op locatie kijken hoe het allemaal werkt.

groep 5

Groep 5 bij de brandweer.

Groep 7 op bezoek bij André Kuipers

27 januari 2017

Om 9.3 uur zaten we op de fiets richting het Science Centre. We werden in groepjes verdeeld, van ongeveer 6 kinderen per groepje. Eenmaal aangekomen moesten we in een grote zaal gaan zitten. Na een kwartier kwam André Kuipers aan in de zaal, we hadden al geoefend met verwelkomen. Je moest stampen, slaan, klappen enzovoort. Hij gaf over van alles en nog wat les. Van fitness in de ruimte tot lopen hier op aarde. Wist je dat in ISS ( ruimtestation) geen douche is en een raket 28000 km per uur gaat? En Laurens mocht zijn vraag aan André stellen. Hoe doet u fitness in de ruimte? Je loopt op een loopband op de muur en fietsen. André leest graag de Donald Duck en dan het liefst de strip met Donald en………Kuipje Anders!! Hoe cool is dat? Gewoon vernoemd worden in een strip! André ging weg en wij gingen het Science Centre in. We deden allemaal proefjes en helaas moesten we weer weg. Onderweg zaten we weer in de groepjes en zongen we liedjes ( soms hele rare…) Eenmaal op school was het overblijf pauze en was het alweer voorbij.

Karlijn Roodenburg, groep 7

CBS Het Talent Groep 7 College Tour Andre Kuipers 1 Large

Op de foto stelt Laurens zijn vraag aan André Kuipers.

Februari 2017

Techniekles in groep 5

We mochten bibber beestjes maken met hulp van juf Mariska je moesten in twee tallen werken anders had de juf er niet genoeg we moesten hem omstebeurt mee naar huis nemen het was heel leerzaam en we moesten zelf de baterij  er in doen. Je had een motortje en een wit dingetje. Daarna kon je hem zelf pootjes geven. En ze kunnen tep dansen. En je kon ze leuk haar geven en voel sprieten en versieren met leuke veertjes. Toen deden we een wetstreidje met die van Zoë en die van mij en Jente.

Van : juliette

IMG 20170316 WA0002